De dirigent

In resp. 1994 en 1996 behaalde Bernhard Touwen zijn pianodiploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Aquiles Delle Vigne. Als pianist begeleidt hij koren en zangers en treedt hij ook solistisch op. Na zijn pianostudie heeft Bernhard zich verder bekwaamd als dirigent. In 2000 sloot hij zijn 2e fase studie zeer succesvol af.

Duo's

Met sopraan Heleen Koele vormt hij een vast duo. Ze leggen zich toe op de liedkunst in zijn meest authentieke en pure vorm, waarbij de interactie en muzikale communicatie met het publiek het belangrijkste uitgangspunt is. Ook vormt Bernhard met de Russische pianiste Julia Achkinazy een pianoduo. Na enkele kleinere optredens heeft hun eerste grote optreden plaatsgevonden op 20 april 2013 in de grote zaal van het Isalatheater in Capelle aan den IJssel. Op 11 augustus traden ze op in St. Petersburg, Rusland.

Werken

Bernhard heeft vele werken voor koor en orkest gedirigeerd waaronder het Requiem op. 60 van Rheinberger (Nederlandse première) de grote missen, Die Schöpfung, Stabat Mater en Die sieben letzte Worte van Haydn, de Messiah van Händel, Litanieën, Vesperae, het Requiem en Davidde Penitente van Mozart, de Mis in C van Beethoven, het zelden uitgevoerde maar magistrale, grootse oratorium Moses van Bruch, Lauda Sion, het Lobgesang en de Elias van Mendelssohn, de Psalmensymfonie van Strawinsky, Ein deutsches Requiem, het Schicksalslied en de Altrhapsodie van Brahms, Requiem van Duruflé, Miserere van Rossini, Kullervo van Sibelius, de Johannes- en Matthäus Passion en het Weihnachts- en Osteroratorium van Bach.

Concerto Brabant

Sinds 2008 is Bernhard artistiek leider en chef-dirigent van het kamerorkest Concerto Brabant; hiermee voert hij jaarlijks meerdere programma’s uit.

Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort

In december 2009 debuteerde Bernhard bij het Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort. Met dit wereldberoemde gezelschap dirigeerde hij een zeer geslaagde uitvoering van het integrale Weihnachtsoratorium in een uitverkochte Grote Kerk te Naarden. ‘Een opmerkelijke prestatie’ aldus Dagblad Trouw.

Masterclass

In juni 2013 was Bernhard geselecteerd om een belangrijke internationale dirigenten masterclass te volgen o.l.v. de beroemde pedagoog Jorma Panula met het Janacek Philharmonic Orchestra. Hij maakte daar grote indruk met zijn interpretatie van o.a. Janaceks Taras Bulba en Brahms’ Tragische Ouverture.

Meer weten?

Meer informatie over Bernhard kunt u vinden op de website www.bernhardtouwen.nl.

© markant-vocaal.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookiebeleid